Hlavička - foto

ČARODĚJNICKÉ PRSTY

Co budete potřebovat:

• 220 g změklého másla

• 115 g moučkového cukru

• 1 vejce

• po 1 lžičce mandlového a vanilkového extraktu

• 165 g polohrubé mouky

• 165 g celozrnné mouky

• 3/4 lžičky soli

• 100 g loupaných mandlí

• asi 200 ml jahodové marmelády

Postup:

1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte vejce, mandlový a vanilkový extrakt a znovu prošlehejte. Pak vmíchejte obě prosáté mouky se solí. Těsto zakryjte fólií a dejte na 40 minut do lednice.

2. Z těsta odeberte asi čtvrtinu, rozdělte ji na menší kousky a udělejte z nich válečky silné jako prsty vaší ruky. Na konec každého válečku přitiskněte půlku mandle a váleček prsty dotvarujte, aby byly patrné klouby. Pak nožem udělejte do válečků malé rýhy, jako jsou na prstech. Hotové prsty pokládejte na plech vyložený papírem na pečení asi centimetr od sebe. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta.

3. Plech s prsty dejte do trouby vyhřáté na 165 °C a pečte asi 17–20 minut, dokud prsty nezačnou lehce hnědnout. Nechte je vychladnout, pak z nich opatrně sundejte mandle, místo nich dejte trochu jahodové marmelády a mandle opět přitiskněte na prsty tak, aby se marmeláda roztekla trochu kolem. Prsty naaranžujte na talíř a doprostřed dejte misku s jahodovou marmeládou, co které si můžete prsty ještě namáčet.

TIP: Prsty se dají skvěle udělat i z klasického lineckého těsta. A stejným způsobem je můžete udělat i na slano, ze slaného křehkého těsta. Na namáčení pak použijte rajčatovou omáčku.

DOBROU CHUŤ!!!laugh

tisk Tisknout   ↑ Nahoru

Fond Vysočiny